Wikipedia 2,5 milyon dolar yatırımla Google’a rakip arama motoru geliştiriyor

15

Şub

  • Wikipedia 2,5 milyon dolar yatırımla Google’a rakip arama motoru geliştiriyor

Wikipedia‘nın ana kuruluşu Wikimedia Foundation, “internetin ilk şeffaf arama motoru”nu geliştirmek üzere kolları sıvadı. Bunun için ABD merkezli Knight Foundation’dan geçtiğmiz Eylül ayında aldığı 250 bin dolar tutarında finansal destek mektubunu  geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaşan Wikimedia Foundation bir arama motoru üzerinde çalıştığını da ilk kez açıklamış oldu.

Wikimedia’nın geliştirdiği etik arama motoruKnowledge Engine adını taşıyor ve proje için yaklaşık 2,5 milyon dolar bütçe ayrıldığı belirtiliyor. Başlangıç aşamasında sekizi bilgisayar programcısı ve ikisi veri analisti olmak üzere 14 kişilik bir ekiple yürütüleceği belirtilen proje için Wikipedia ve diğer Wikimedia projeleri test amaçlı bir ortam sunacak. Projenin altı aylık bir araştırma, test ve kullanıcı alışkanlık ve pratiklerini prototipleme sürecini kapsayacağı da notlar arasında.

Ticari arama motorlarının interneti domine ettiğini belirten Wikimedia, yeni arama motorunu altı önemli noktada bu arama motorlarından farklılaştırmayı planlıyor. Bunlar, kalite odaklı yayın seçkisi; şeffaflık, kullanıcılara bilginin nasıl çekildiğini tam olarak açıklama; metaveriye açık erişim, kullanıcılara bilginin veri kaynağını tam olarak açıklama; kullanıcının yaptığı aramaların katı gizlilik kontrolleriyle korunması; bilginin özgürce akmasını sağlayan reklamsızlık ve bir topluluk oluşturmaya odaklı şekilde içselleştirme. Wikipedia arama motoru Knowledge Engine’in Wikipedia’nın ve açık web’in ilkeleri doğrultusunda geliştirileceğini de belirtiyor mektubunda.

Knowledge Engine, dünyanın haberi ve bilgisine serbestçe erişilmesini savunan Wikimedia’nın ilk arama motoru denemesi değil. Wikipedia ilk kez 2007 yılında Wikia arama projesini başlatmış ancak bundan yaklaşık bir yıl sonra Wikimedia Kurucu Ortağı Jim Wales projeden ayrıldığını açıklamıştı. Wikia bundan kısa bir süre sonra kapatılmıştı.

Knowledge Engine destek mektubunda projeyle ilgili riskler de sıralanıyor. Bunlardan ilki  Google  ve Yahoo gibi ticari arama motorlarının da benzer bir proje üzerinde çalışması riski. İkincisi ise San Francisco’da aranılan üst düzey yetenekleri bulmanın gittikçe zorlaşması.

Telefon
Telefon