Web Tasarımın Arka Sokakları: SEO

21

Ekim

  • Web Tasarımın Arka Sokakları: SEO

Globalleşen internet kullanımı ve bu kullanım oranlarının % 80 boyutlarına ulaşması nedeniyle, rekabet her gün daha da artıyor, internet pazarının genişlemesiyle müşteri talep ve ihtiyaçları da büyük oranda farklılıklar gösteriyor. Dolayısıyla son günlerin en önemli konusu, web tasarımının arka sokakları, SEO konusu gündeme tekrar tekrar geliyor.

Sürekli olarak dillerden düşmeyen, SEO kavramını daha yakından inceleyelim.

Bilindiği üzere web sayfaları, Google ve benzeri arama motorlarının aramalarında üst sıralarda çıkmadıkları takdirde pek efektif bir kullanım imkânı kazanamıyorlar. İşte tam da bu noktada; Üst sıralarında çıkabilme yarışı başlıyor. Bu yarış, Search Engine Optimization (SEO) olarak adlandırılıyor.

İşletmeler arası rekabet faktörü arttıkça, SEO çalışmasındaki süreç değişiklik gösteriyor, ancak hiçbir zaman son bulmuyor. Örneğin, bir sitenin Google aramalarında ilk sıralara hızlı bir biçimde tırmanması mümkündür. Ancak sıralamadaki yeri korumak üst sıraya tırmanmaktan daha zordur. Bu durumda kaliteli içerikler, güncellik, yazılım kalitesi gibi etmenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçları da karşılamanın en başarı yolu da profesyonel bir web tasarım ve reklam şirketi ile çalışmaktan geçmektedir.

Anlaşılacağı üzere başarılı tasarlanmış bir web sayfasında sahip olmak yetmemekte, Web sayfası tasarımlarında kullanılan materyaller, tasarım trendleri, müşteri analizleri, hedef kitle, satış sonrası destek gibi farklı farklı ihtiyaçlarını da karşılanması gerekmektedir.  İşte tüm bu ihtiyaçları karşılamada olanak sağlayan SEO çalışmaları, üste çıkmak ve çıktığın yeri koruyabilmek için şarttır.

SEO çalışmalarının yanında sosyal medya hesaplarıyla, zengin içerikleriyle, özgün tasarım çalışmaları ve yaratıcı fikirler ile desteklenen sayfaların da üst sıralardaki konumunu koruması konusunda daha başarılı olduğu gözlenmektedir.

Müşterilerin ihtiyaçlarını analiz eden ve doğrudan ilgilerini çekecek bir yapay zeka mümkün olmadığı için, web tasarım şirketlerine büyük  sorumluluklar getirmektedir. Müşteri ile yakın ilişkiler kurmak, müşterilerin ihtiyaçlarını, pazarı, yeni trenleri çok yakından takip etmelidir. Tüm bunları başarı ile yapabilen web tasarım ve reklam firmaları, gerek seo çalışmalarında gerekse sosyal medya çalışmalarında başarıya bir adım daha yaklaşacaklardır.

SEO çalışmaları öncesinde, analizler, test süreçleri, müşterilerin alışkanlıkları, pazarın durumu, hedef kitlenin yaş-cinsiyet analizleri, bütçe genişliği, kültürel durumları, eğitim seviyeleri gibi sayısızca faktör üzerinden incelemeler yapılır. Dolayısıyla buralardan elde edilen veriler, hem SEO çalışmalarına yansıtılabilir hem de işletmenin web sitesi üzerinden farklı stratejilerin geliştirilmesinde rol alabilir. Böylece SEO çalışması yalnızca işletmenin web sitesine değil, pazarlama faaliyetlerine de katkıda bulunduğunu unutmamak gerekir.

Telefon
Telefon