Dünyada ve Türkiye'de Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Ne Durumda ?

14

Ekim

  • Dünyada ve  Türkiye

Açık kaynak dünyasının geliştiricilere neler sunduğu pekala biliniyor ancak devletlerin açık kaynak yazılımlara yönelimi her zaman geliştiricilerin gerisinde kalıyor. Network World tarafından yapılan biraraştırma da ülkelerin bu alanda attığı somut adımları gözler önüne seriyor.

Network World’ün çalışması ülkelerin açık kaynak yazılımlara dönük yasal adımlarını dikkate alarak bir sınıflandırma yapıyor. Ülkelerin durumunu aşağıda gösteren renkli harita ABD, Çin, Hindistan, Avustralya ve genel olarak AB ülkelerinin açık kaynağı teşvik eden bir rol üstlendiğini gösteriyor. Ancak bu ülkelerde yasal bir yaptırım bulunmuyor.

Tunus, Tanzanya, Benin ve Güney Afrika’da için de yukarıdaki yorumu yapmak mümkün ve Türkiye açık kaynak kullanımı için yasal yaptırımın değerlendirme aşamasında olduğu ülkeler arasında gösteriliyor. Rusya ve Brezilya da Türkiye ile aynı kategoride değerlendiriliyor. (tüm ülkeleri incelemek için tıklayın)

acik kaynak haritasi

 

 

 

Söz konusu araştırmanın sonuçları genel olarak İspanyol hükümetinin desteklediği kar amacı gütmeyen bir organizasyon CENATIC Foundation’ın 2010 tarihli bir raporu ile Belçikalı bir danışmanlık şirketinin Avrupa Komisyonu için yaptığı 2013 yılında yaptığı bir çalışmaya dayanıyor. Dolayısıyla bilgiler güncellik konusunda biraz düşündürücü ancak ülkeler arasında bir kıyaslama yapmak açısından dikkate değer bir tablo olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Telefon
Telefon