Reklamcıları Depresyondan Çıkaracak 10 Öneri!

11

Ekim

  • Reklamcıları Depresyondan Çıkaracak 10 Öneri!

Reklam ajansları için her yıl düzenlenen onlarca ulusal ve uluslararası ödül organizasyonuna iş göndermek ciddi ciddi bir iş haline geldi.

Bu ödül iştahı sebebiyle başvuru formlarının doldurulması ve istenen dokümanların hazırlanması artık stajyerlerine eline bırakılmayacak kadar kritik. Çünkü önüne geçilmesi aslında çok kolay olan basit bir hata başvurunuzu geçersiz kılabiliyor. Bu da emeklerin yok yere boşa gitmesi anlamına geliyor.

Bu yılki Felis Ödülleri yaklaşırken, başvurular için ayrılan insan kaynağı, zaman, para ve emeğin boşa gitmemesi için birkaç ipucunu MediaCat İş Geliştirme Koordinatörü Enes Taşkıran şöyle açıklıyor:

1 Hissedin. Hiçbir ajansın bütçesi sınırsız olmadığından “ödül sezonu”nda her ajans sınanmasını istediği işleri iyi seçmeli. Bu zorlu seçim sürecini kolaylaştıracak ipucu ise içinizde gizli. Henüz fikir aşamasından gerçekleşmesine kadar o işe emek veren herkesi ve müşterinizi heyecanlandıran işlere öncelik verin. Muhtemelen aynı işler yayınlandığı dönem aslında meslektaşlarınız olan jüri üyelerini de heyecanlandırmıştır.

2 Okuyun. Her ne kadar sıkıcı ve uzun da olsa başvuru aşamasında katılım koşullarını ve yönetmeliği okuyun. Aklınızda kalacak bilgi kırıntıları, organizatör firma ve ajansınız arasında yaşanacak telefon/e-posta trafiğini asgari seviyede tutacaktır.

3 Hikaye anlatın. Ama cimri olun. Brief/fikir/sonuç kalemlerini giriş/gelişme/sonuç olarak düşünüp başvuru formunda bir hikaye anlatmanız, işiniz hakkında verdiğiniz bilgilerin daha rahat anlaşılmasına olanak tanıyacaktır. Ancak hem formlardaki alanların sınırlı olması sebebiyle hem de jüri üyelerinin yüzlerce belki binlerce işi okuduğunu göz önünde tutarak lafı uzatmayın. Akıcı ama net bilgi veren metinler tercih edin. Uzun uzun düşünün ama kısa cümlelerle yazın.

4 Bütünleşik olun. Yarışmanın sizden istediği dokümanların ve başvuru formu için istediği metnin birbirini tamamlamasına özen gösterin. Bir jüri üyesi vaka videosunda izlediğini bir de formdaki metinde görürse okumayacaktır. Hele işiniz bir başka kategoride daha karşısına çıkarsa “nasıl olsa biliyorum deyip” geçecektir. Geçmesin.

5 Görünmeyeni gösterin. Başvuru formu ve diğer dokümanlarda işinizi anlatırken perde arkasına öncelik verin. Yıl içinde jüri üyeleri muhtemelen işinize mecrada denk gelmiştir. Onlara reklam filminde olup biteni değil (zaten izledi ya da az sonra vaka videosunda izleyecek) yaratım aşamasında kapalı kapılar ardından yaşananları aktarın ki iyi fikrinizin hangi aşamalardan geçerek bir reklama dönüştüğünü anlasın.

6 Tevazu gösterin. Marka için hayata geçirdiğiniz proje ne kadar üstün performans sergilemiş olursa olsun abartılı ifadelerden kaçının. İşi anlatırken mütevazı olun. Unutmayın ki onları okuyacak jüri üyeleri kariyerinde ustalaşmış isimler ve meslek hayatları boyunca o performansı sergileyen onlarca iş üretmiş ya da görmüş meslektaşlarınız. Muhtemelen dünyayı da kurtarmadınız zaten, markanızın sorununu çözdüyseniz ne ala.

7 Word’de çalışın. Başvuru formuna girecek metinleri, yarışmanın başvuru sayfasında oluşturmayın. Kendi bilgisayarınızda her işi için bir Word belgesi oluşturun ve yarışmanın istediği kelime sınırlarına uyarak metinlerin bu doküman üzerinde yazın. Bunu alışkanlık haline getirmeniz hem elinizde bir arşiv oluşmasını hem de sizin gibi işi son dakikaya bırakanlar sebebiyle sitede oluşabilecek aksilikler halinde her şeye baştan başlamamanızı sağlar. Bu şekilde çalışırsanız nihai halini başvuru sekmesine kopyalamak birkaç dakikadan fazla sürmeyecektir.

8 Kafa yorun. Disiplinlerin iç içe geçtiği günümüzde bir işi birden fazla kategoride iddialı olabilir. Siz de hepsine başvurmak isteyebilirsiniz. Ama her kategori için aynı metni kopyalayıp yapıştırmanız işin hak ettiğinin altında değerlendirilmesine yol açabilir. İşinizin doğrudan pazarlama, PR, craft gibi ayrı ayrı başlıklar için farklı özelliklerini ön plana çıkarttığınız metinler üretin.

9 Zaman ayırın. Başvuru işlemlerini son güne bırakmayın. Günlük işlerin akışına kapılıp sürekli ötelediğiniz başvurular son gün gelip çattığında ayağınıza dolaşır. Eğer güvendiğiniz bir işin başvurusu ve dokümantasyonu için yeterli zamanı ayırırsanız, basit hatalar sebebiyle safdışı kalmasının önüne geçersiniz. Vakitlice harekete geçerek kendinize manevra payı bırakın. Böylelikle uluslararası bir yarışma için İngilizce hazırladığınız vaka videosuna Türkçe seslendirme ya da altyazı ekleyecek vaktiniz olur.

10 Kontrol edin. Tüm formları doldurup bütün dokümanları yükledikten sonra başvurunuzu kaydetmeden tüm belgelerinizi kontrol edin. Dokümanların istenen özellikleri taşıyıp taşımadığını, belirlenen sınırları (çözünürlük, kelime, süre) aşıp aşmadığını kontrol edin. Hatta daha sağlıklısı başka birine kontrol ettirin, gerekirse profesyonel hizmet alın. Jüri toplantısında vaka videonuz açılmazsa üzülürsünüz.

Telefon
Telefon