Mobil Reklam Yatırımları Arttı

18

Ekim

  • Mobil Reklam Yatırımları Arttı

Mobil gösterim reklam yatırımları yüzde 92,6’lık artışla 2015 yılında 19 milyar euroya (26 milyar dolar) ulaşırken mobil arama reklam yatırımları 16 milyar euro oldu

Açıklanan raporda mobil gösterim yüzde 92,6 oranındaki artışla en yüksek büyümeyi yaparken, mobil arama reklam yatırımları yüzde 51,8’lik artışla ikinciliği aldı. Operatörlerin kullanıcılara sunduğu mesajlaşma servislerinden, aplikasyon bazlı mesajlaşma platformlarına kaymasıyla mesajlaşmadaki artış yüzde 20 oldu.

2015 yılında, mobil gösterim reklam yatırımları 19 milyar Euro (26 milyar dolar) ile mobil reklam yatırımlarının yüzde 52,3’ünü oluştururken, mobil arama yatırımları 16 milyar Euro (21 milyar dolar) ile tüm mobil reklam yatırımlarından yüzde 42,8’lik pay aldı. Mesajlaşma reklam yatırımları ise 2 milyar Euro (2,4 milyar dolar) ile yüzde 5 pay elde etti.

2015 yılındaki 37 milyar Euro (49 milyar dolar)’luk global mobil reklam yatırımlarının bölgelere göre dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:

Kuzey Amerika: %45
Asya-Pasifik: %34
Avrupa: %19
Orta Doğu & Afrika: %0,9
Latin Amerika: %0,7

ASYA - PASİFİK BÖLGESİ DİKKAT ÇEKİYOR

Yıllık büyüme oranlarına bakıldığında ise yüzde 69’luk oranla Asya-Pasifik bölgesinin önde olduğu dikkat çekti. Orta Doğu ve Afrika haricindeki diğer tüm bölgelerde yüzde 50’nin üzerinde bir artış görüldü:

Asya-Pasifik – %69
Kuzey Amerika – %67
Latin Amerika – %60
Avrupa – %58
Orta Doğu & Afrika – %37

IAB Avrupa CEO’su Townsend Feehan, yatırımlarla ilgili şu yorumda bulundu: “Global mobil reklam yatırım rakamları bize bu kanalın dijital reklamcılığın gelişimi için önemli bir unsur olduğunu gösteriyor. Display reklamlarındaki artış ise, reklamverenlerin tüketicilerine ulaşabilmek için mobilin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Mobilin; ajansların, reklamverenlerin ve yayıncıların müşteri yolculuğunu anlayabilmelerindeki rolü giderek artıyor.”

IAB Başkan Yardımcısı ve Mobil & Video Genel Müdürü Anna Bager ise raporu şu şekilde değerlendirdi: “Global rakamlar, mobilin kritik bir platform olduğunun markalar tarafından benimsediğini gösteriyor. ABD mobil reklamcılığında, yüzde 67 gibi bir oranla olağanüstü bir yıllık büyüme yaşıyoruz. Bu noktada hedef kitlelere ulaşmada küçük ekranların gücünün tüm dünyada böylesine bir artan gidişatı sağlaması çok da sürpriz olmadı.”

IHS Reklam Araştırmaları Direktörü Daniel Knapp ise yatırımlarla ilgili şu sözleri söyledi: “Bu araştırma mobilin online reklamcılık pazarını geliştirmeye devam ettiğini gösteriyor. Rakamlar, tüm sektörün bir araya gelerek mobil reklamcılık altyapısında yaptıkları geliştirmelerle de destekleniyor. Teknoloji, ölçümleme ve yaratıcı çalışmalardaki gelişmelere ulaşmak için önemli bir destek sağlıyor.”

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kurşun mobilin Türkiye’deki gelişimini “Mobil Türkiye’de de hızla büyüyor. IAB Türkiye olarak açıkladığımız AdEx-TR 2016 ilk yarı Dijital Reklam Yatırımları Raporu’na göre, mobil display reklam yatırımları 145 milyon TL’ye ulaştı. Bu büyümenin önümüzdeki dönemlerde de sürmesini ve mobilin dijital reklam yatırımları içindeki payının artırmasını bekliyoruz.” sözleriyle değerlendirdi.

Telefon
Telefon