Google güneş enerjili drone aracılığıyla 5G internet sağlamayı test ediyor

02

Şub

  • Google güneş enerjili drone aracılığıyla 5G internet sağlamayı test ediyor

Arama motoru ve internet devi Google, New Mexico’da bulunan uzay üssünde 4G’den tam 40 kat daha hızlı internet sağlayacak olan 5G teknolojisini drone’lar aracılığıyla dağıtmak için testleri sürdürüyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, SkyBenderkod adıyla andığı ve gizli yürütülen proje haberle birlikte kamuoyuna sızdı. Habere göre Google’ın amacı güneş enerjisiyle çalışacak drone’lar üzerinden, teorik olarak sadece 1 saniyede gigabytelarca veriyi aktarabilen 5G teknolojisini sağlamak.

SkyBender projesi ilk etapta testlerine Centaur isimli yerden kontrolle pilotsuz olarak uçabilen uçaklarla ve Google’ın 2014 yılında satın aldığı Titan Aerospace tarafından üretilen geniş kanatlı ve yüksek irtifalı güneş enerjili drone’larıyla başlamış. Google, Virgin Galactic ve yine Google’ın yatırımcıları arasında bulunduğu SpaceX tarafından da kullanılan Spaceport America hava üssünde bu proje için kendine özel bir uçuş kontrol merkezini de kurmuş.

Google‘ın milimetrik dalga teknolojisini kullandığı SkyBender projesinin testleri başarıya ulaşması halinde, Google interneti balonla yayma projesi Project Loon‘un yanı sıra güneş enerjili drone’lara yönelme ihtimali de bulunuyor. Bunun yanı sıra Google‘ın bu alana ciddi yatırımlar yapıyor olması ve paralelde drone aracılığıyla teslimat projesi Project Wing‘i de yürütmesi Google’ı başarıya götürebilir. Bildiğiniz gibiFacebook da Aquila adını verdiği güneş enerjili drone ile interneti yaymaya çalışıyor ve bu alanda Facebookve Google ciddi bir rekabetin içine girebilir gibi gözüküyor.

Son olarak belirtmek gerekir ki Google‘ın 5G internet teknolojisini drone aracılığıyla yaymasının bir diğer anlamı da artık yakın gelecekte baz istasyonlarının işlevsiz kalabilecek olması. GSM operatörleri SMS karşısında data paketi kullanımıyla pek çok gelirlerinden olmuştu, şimdi ise 5G teknolojisinin drone’lar aracılığıyla yayılacak olması da operatörler tarafında bir risk faktörü olarak kabul edilebilir.

Telefon
Telefon