Araştırmacılar kendini geliştiren ve adapte olabilen robot üretti

19

Oca

  • Araştırmacılar kendini geliştiren ve adapte olabilen robot üretti

Yapay zeka alanındaki gelişmeler hem dünyada yakın gelecekte yaşanması beklenen “yeni” sanayi devriminin ipuçlarını veriyor hem de bir çok kişiyi endişelendiriyor. Temel endişe sebebi, gittikçe akıllanan robotik sistemlerin bir gün “kontrolden çıkma” potansiyeli. Hızla ilerleyen çalışmalara bakıldığında bunu anlamak da mümkün zira her geçen gün bilişsel becerileri daha da geliştirilmiş sistemler ortaya çıkıyor. Son örnek ETH Zürih (Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü) ve Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacıların birlikte yürüttüğü, öğrenebilen ve kendisini geliştirebilen robot projesi.

Ekip insan müdahalesi olmaksızın kendisini geliştirip performansını arttırabilen bir “anne” robot prototipi üretmişler. Bu “anne” robot, plastikten oluşan ve içerisinde bir adet motor bulunan 10 adet “bebek” robot üretmiş ve süreç içinde ürettiği bebeklerin performansını izleyerek yeni ürettiği bebeği daha “becerikli” yapmış.

Cambridge ünitesinde görevli olan ve projeye liderlik eden Dr. Fumiya Iida‘da bu proje ile evrimleşmeye ve gelişmeye dair yeni bakış açıları kazanmak istediklerini belirtiyor. Aynı zamanda projenin nihai hedefi çevresini ve bulunduğu şartları analiz edip ve kendisini çevreye adapte edebilen robotlar geliştirmek.

Projede görevli araştırmacılardan Andre Rosendo, gelecekte otomobil fabrikasında hataları kendi kendilerine fark edip yardım ve komut almadan düzeltebilen, tarımsal verimi arttırmak için farklı hasat yolları deneyen robotlar görebileceğimizi söylüyor. 

Telefon
Telefon